Cuma, Mayıs 30, 2008

Yorum Bırakma

Ne yapsam şu yorum bırakma problemini çözemiyorum. Diğer bloğumda bir problem çıkmadı ama bunu bir türlü düzeltemiyorum. En kısa zamanda çözmek dileğiyle...

Perşembe, Mayıs 29, 2008

Ispanaklı Kiş


Malzemeler
Hamur için;
1 su bardağından biraz fazla un
65 gr margarin (oda sıcaklığında)
6 yemek kaşığı soğuk su
İçi için;
1/2 kg ıspanak
1 adet orta boy soğan
1/2 paket krema
1/4 kalıp beyaz peynir (orta büyüklükte bir kalıp)
2 yumurta
Biraz süt
Tuz
Pulbiber
Yapılışı
Hamur için gerekli malzemeleri bir kaba koyun ve yoğurun. Bir tart kalıbına yayın. Hamurun üzerine iç malzemesini koymadan önce çatalla delikler açın. Ispanakları iyice yıkayın ve yemeklik doğranmış soğanla birlikte kavurun. Peyniri ufalayın. Malzemelerin hepsini bir kase içinde karıştırın. Sonra tart hamurunun üzerine dökün. Orta hararetli fırında pişirin. Çıkarmaya yakın kaşar peyniri rendesi koyun ve eriyene kadar bekleyin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun....

Elif’in Kurabiyesi

Malzemeler
2 paket margarin (Oda sıcaklığında)
3,5 kahve fincanı pudra şekeri
18 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
Yapılışı
Malzemelerin hepsini karıştırın ve yoğurun. İstediğiniz boyutlarda kurabiye haline getirin. Elif büyük büyük kurabiyeler yapmıştı bense daha küçük boyutlarda yaptım. Ama bence büyük olanların lezzeti daha güzel oluyor. Çok sıcak fırına atıyorsunuz. 10-12 dakika pişirin. Altı yapışmayacak. Fırından çıkardığınızda beyaz olacak. Sonra üzerine pudra şekeri döküyorsunuz ve afiyetle yiyorsunuz....

Kurabiye hamuru çok olduğu ve bende küçük küçük yaptığım için bir kısmına damla çikolata koydum ve pudra şekeri döktükten sonra süzgeçle kakao döktüm.
Elif’in kurabiyeleri

Annemin Poğaçası

Malzemeler
1 bardak yoğurt
3 yumurta (İkisinin sarısını üzerine sürüyoruz)
½ paket margarin
½ bardak sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
İçi için
Peynir yada ekşimik
Maydanoz
Yapılışı
Hamurun malzemeleri bir kaba koyun. Aldığı kadar unu ekleyin.Hamurunuz yumuşak bir kıvamda olacak. Hamurunuzu biraz dinlendirin.Elinizde açın ve iç malzemesini koyun.Annem bazen bu poğaçayı sosisli de yapıyor.Sonra kapatın. Üzerine yumurta sarısını sürün ve susam dökün. Orta hararetli fırında pişirin.
Annanesinin poğaça ve keklerini de çok güzel olmuş canım. Aşırmaya değer....

Muhallebili Pasta


Geçen akşam Özlemlere gittiğimizde Özlem bu tatlıyı yapmıştı. Çok hafif ve serinletici bir tatlı. Yaz ayları için birebir. Muhakkak deneyin.
Malzemeler
150 gr kedidili bisküvi
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tozşeker
Muhallebi için;
1 kg süt
1 su bardağı şeker
½ su bardağı un
1 paket vanilya
Çilekli sos için;
1 kg çilek
1 su bardağı vişne suyu
3 çorba kaşığı nişasta
4 çorba kaşığı tozşeker
Yapılışı
1 su bardağı sütü 1 çorba tozşeker ile karıştırın. Kedidili bisküvilerinizi süte batırıp borcama dizin. Muhallebi için sütü, şekeri ve unu bir tencereye koyup devamlı karıştırarak pişirin. Vanilyayı ekleyin ve ocaktan alın. Mikserle çırpın. Bisküvilerin üzerine dökün ve soğumaya bırakın. Çileği güzelce yıkadıktan sonra püre haline getirin. Çilekleri, vişne suyunu, nişastayı ve tozşekeri bir tencereye koyun. Kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Sonra arasıra karıştırarak soğutun.Muhallebinin üzerine yayın.Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servis edin.



İstiyorsanız Özlem'in yaptığı gibi kaselerede koyabilirsiniz. Özlem kaseye koyduklarının altına bisküvi koymamış.

Tavuklu Salata

Malzemeler
1 adet tavuk göğsü
1 adet salatalık
½ demet dereotu
2-3 diş sarımsak
Yoğurt
Mayonez
Tuz
Pulbiber
Nane
Zeytinyağ
Yapılışı
Tavuk göğsünü haşlayın। Rondoda ya da elinizde çok ince kıyın। Kıyma haline gelecek. Sonra küçük küçük salatalıkları içine doğrayın. Cacık yapar gibi doğrayacaksınız. Sonra küçük küçük kıyılmış dereotlerını ekleyin. Biraz nane ve tuz atın. Sonra 2 yemek kaşığı kadar mayonez koyun. İsteğe bağlı olarak koymasanızda olabilir. Sonra yeteri kadar yoğurt koyun. Yoğurdun fazla sulu olmamasına dikkat edin. Zeytinyağıda ekleyin ve karıştırın. Üzerine zeytinyağ ve pulbiber koyarak servis edin.

Beşamal Soslu Sebze

Sebze gibisi yok galiba. Eşimin arası pek iyi değilse de ben sebzenin her halini seviyorum. Beşamel soslu sebzeyi de çok sık yapıyorum. İstediğiniz sebzeleri haşlayın. (Ben genelde havuç, kabak, mantar ve brokoliyi haşlıyorum) Bir borcama koyun. İsterseniz Knorr’un hazır beşamel sosunuda kullanabilirsiniz. Gayet iyi sonuç alacaksınız eminim. Ya da beşamel sosu kendiniz hazırlayın. Beşamel sosu da hazırladıktan sonra borcama sosuda koyun ve fırında pişirin. Üzerine isteğe bağlı olarak biraz daha kaşar peyniri koyabilirsiniz.
Beşamel Sos
Malzemeler

2 kaşık margarin
4 kaşık un
2 yumurta
½ bardak kaşar peyniri rendesi
2 bardak süt
Tuz
Karabiber
Yapılışı
Margarini eritin ve unu kavurun. Sütü koyun ve biraz pişirin. Ocaktan alın. Biraz ılınınca yumurtaları kırın ve güzelce karıştırın. Tuzu, karabiberi ve kaşar peynirini ekleyin.

Beğendili Pirzola

Geçenler hünkar beğendi yaptım ama fotoğraflarını çekemedim. Sonra aklıma pirzoları da beğendili yapmak geldi. Çok güzel oldu. Muhakkak deneyin. Ben beğendinin malzeme listesini ne yazık ki tam olarak veremiyorum çünkü hepsini göz kararı koyuyorum ama 5 patlıcanı közledim ve doğradım. Sonra margarini (ben birazda tereyağ koyuyorum) erittiğim tencerede biraz unu kavurudum. 2 yemek kaşığı kadardı sanırım. Sonra sütü ekledim ve biraz pişirdim.Sonra patlıcanları ekledim.Ve yine biraz kavurdum. Kıvamına göre biraz daha süt ekleyebilirsiniz. Sonra bolca kaşar peyniri koyun. Tuzu ve karabiberi de ekledikten sonra beğendiniz hazır. Pirzolalara gelince; ben biraz önce hazırlayıp marine ediyorum. Limon koyduğum için çabuk marine oluyor. Zeytinyağ, nane, kekik, karabiber, limon ve sarımsak koyuyorum.Tuzunu en son piştikten sonra ekliyorum. Bir tabağa önce beğendiyi koyun. Sonrada üzerine pirzolaları dizin. Afiyet olsun.

Çarşamba, Mayıs 28, 2008

Yoğurtlu Patlıcan Salatası

Patlıcanla yapılan bir salata daha. Zaten ben genelde patlıcanı biraz fazla közleyip yarıya bölüyorum yarısını diğer patlıcan salatasından yarısınıda yoğurtlu yapıyorum. Patlıcanları közleyip soydukdan ve kıydıktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp birazda zeytinyağı koyuyorsunuz. Üzerini pulbiber,nane ve zeytinyağı ile süsledikten sonra servis ediyorsunuz.

Annemin Böreği


Annem hamurişlerini çok güzel yapar. Ben tarifini alsam bile Onun yaptıklarının tadında olmuyor ne yazık ki yaptıklarım. Bu börekte onlardan biri. Hazır yufka kullanıyor. İçine ben buradaysam peynir yoksam ekşimik koyuyor. İsterseniz maydanoz da koyabilirsiniz annem koyuyor. Sosuna da yoğurt, ayçiçek yağı, yumurta ve süt koyuyor. Biz de afiyetle yiyoruz.

Pazartesi, Mayıs 12, 2008

Yoğurtlu Patates Topları


Geçen akşam Özlemlere gittik. Bize bunu yapmıştı. Sonra geçen akşam bana misafir geldi bende yaptım. Patatesleri haşlıyorsunuz ve eziyorsunuz. Sonra tuz ve karabiber katıp bir güzel yoğuruyorsunuz. Sonra köfte haline getiriyorsunuz.Üzerine sarımsaklı yoğurt döküyorsunuz. Ve kırmızı biber yakıyorsunuz. Tadı çok güzel oluyor. Hem de çok kolay.


Özleminkiler...


Pazar, Mayıs 11, 2008

Anneler Gününüz Kutlu Olsun...

Ya hep söylenir durur ya annelerin hakkının ödenmeyeceği ,ödenemeyeceği işte ben bunun ne anlama geldiğini anne olduktan sonra anladım. Annelik öyle bir şey ki anlatamıyorum. Kendinden vazgeçiyorsun kimi zaman büyük bir kabullenişle.. Senden önce o geliyor. Aslında hep o geliyor herşeyden önce. Uykusuz kaldığın gecenin ertesinde normalde çok sinirli olurken onun bir gülümseyişiyle gidiveriyor bütün yorgunluğun ve sinirin. Çalışmak istediğin halde çalışamadığın için hiç gocunmuyorsun sırf Onun için. Nasıl anlatılır annelik bilmiyorum ki. Benim için gerçekten artık en güzel hediye oğlumun yüzündeki gülümseme, onu uyurken seyretmek ya da bir mucizeye tanıklık eder gibi hergün büyüdüğünü görmek...
Aslında anneler gününün tarihçesini yazacaktım size önce ama sonra dedim ki içimden boşver yaa nedeni her ne olursa olsun anneme olan sevgimi söylememin sadece bir nedeni. Gerçi ben öyle günleri falan bekleyen biri değilimdir. Geç kalmamak adına hissettiğim herşeyi hemen söylerim. Ama bir kez daha söylemek istiyorum. Anneciğim seni o kadar çok seviyorum ki... Ve o kadar çokk özlüyor. Tanrı'dan hep senin yüzde birin kadar iyi bir anne olabilmeyi diliyorum. Bakalım ne kadar becerebilirsem.
Anneler günün kutlu olsun....
Anneler gününüz kutlu olsun...

Ps: Bunlarda benim çektiğim gül fotoğrafları. Öğrenme çalışmalarım bütün hızıyla devam ediyor. Çok yakında inşallah Beyza'nın yardımlarıyla çok güzel fotoğraf çekmeye başlayacağım.