Perşembe, Kasım 13, 2008

Gecikmiş bayram sofraları....

Son 2 aydır çok yoğun bir tempoyla ders çalışıyorum. Sınavım nihayet bitti. Bakalım sonuç ne olacak göreceğiz. Bayramda çok yoğun bir tatil geçirdim. En son Ankara'ya döndüğümde yorgunluktan arınmam 1 haftamı aldı diyebilirim. Annem enfes yemekler yapmıştı. Börekler harikaydı... Ekmek dumanı üzerinde... Taş fırında pişmiş baklavanın tadını nasıl anlatabilirim ki size bilmiyorum. Yada bizde gelenek halinde olan hamur çorbasının lezzetini. Fotoğraflar bir denesin bakalım...
Alt-üst böreği Burgar göçmenlerinin çok sık yaptığı bir börektir. Ocak üzerinde, eskiden peçka üzerinde, çevire çevire pişiriliyor. İçine kurutulmuş yufka kullanılıyor. Üzerine ve altına yufka açılıyor. İçinede peynir konuyor. Alt-üst edilerek pişiriliyor. Sonrada afiyetle yeniyorrr.....

Su böreğinden bayram sabahına kalanlar ne yazık ki bu kadardı... Annemin ilk yaptığı su böreği olmasına rağmen süperdi. En kısa zamanda ondan tarifini alıp yapacağım. Size tarifini o zaman yazarım.

Geleneksel bayram sabahı ekmeklerimiz... Ganime teyzem sağolsun. Arife günü muhakkak yoğurup anneme getirir o da bir güzel pişirir. Eeee bize düşünde içine tereyağ koyup yemek.... Bu ekmeğin nasıl yapıldığını bilmiyorum. Ne garip değil mi aslında senelerdir yerim. Bu bayram öğreneceğim ama...

Ekmeklerimiz kabarmakta...

Fırından yeni çıkmış bayram sabahı ekmekleri...

Babamların evde gençliğinden beri hep hamur çorbası pişermiş bayram sabahları. O gelenek bizim ailede de devam ediyor. O kadar ki hamur çorbası olmadan sanki bayram gelmiş olmuyor. Hamuru un,su ve yumurtayla yoğuruluyor. Sonra hamur açılıyor. Önce uzun uzun kesiliyor.Sonra hamur çok küçük doğranıyor. Kaynayan suya atılıyor ve bir güzel pişiriliyor. Süt ve yumurtayla terbiyesi yapıyor. En son üzerine kırmızı biber ve nane tereyağında yakılıp konuluyor. Ve en son kaseler dolusu yeniyorrr...

Bu bayram baklava daha da bir güzel olmuştu sanki. Gerçi ben her sene anneme bunu söylüyorum. 'Bu sene daha iyi olmuş anne. 'Ama bu sefer ki hakikatten daha güzeldi. En kısa zamanda yapılışını öğrenip size yazacağım.


Aynı baklava hamurundan yapılan dolamalar. Bol cevizli. Offf ya olsa da yesek..

Annem her sene tarhana yapmaktan vazgeçiyor ama sonra torun sevdasına yapıyor. Oğlumun en çok sevdiği çorba tarhana. Diş çıkardığı dönemlerde bile, hiç bir şey yemediği zaman tarhana çorbasını muhakkak yer. Hem de bol peynirli... Biz bayramda tarhananın son aşamasına yetiştik. Süzgeçten geçirilmiş tarhanalar kurutuluyor...

Hiç yorum yok: