Salı, Haziran 23, 2009

Annemin sofrası...

Çalışmaya başladığımdan beri oğluma bakmak için hep evde birileri var. Oğlum alışmış olduğu kreşten nedense ben çalışmaya başlayınca buz gibi soğudu. Zor bir dönem geçirdik anlayacağınız. Ama şu anda iyiyiz. Tabi evde annemin ya da kayınvalidemin olması çok güzel. Her şey hazır önüme konuyor. Ben eve gelince sadece oğlumu seviyorum. Hepsi bu... Bu akşam eve geldiğimizde bizi harika bir sofra bekliyordu. Ben de yorgun argın oturdum bilgisayarımın başına bunları yazmaya başladım. Malum benim sultanlık sona ermek üzere. Neyse aşağıda bu akşam yediğimiz nefis yemeklerin tariflerini bulacaksınız. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Şimdiden bana olduğu gibi sizlere de afiyet olsun....
Fellah (Bulgur) Köftesi
Malzemeler
2 su bardağı ince bulgur

2 su bardağı sıcak su
5 su bardağı su (Köfterin haşlanması için)
2 yumurta
5 çorba kaşığı tepeleme un
Karabiber
Kimyon

1/4 Limon
Tuz
Üzeri için
1/2 çay vardağı sıvı yağ

3 çorba kaşığı salça
6 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz
Pulbiber
Yapılışı
İnce bulguru sıcak suyla haşlayın. Kapağını kapatın ve şişmesini bekleyin. Bulgura, yumurta,unu, tuzu ve baharatları ekleyin. Yoğuralım. Ara sıra su koyun ki bulgurlar kolayca şekli alabilsinler. Küçü
k küçük köfteler yapın. Bir tencerede kaynattığımız suya köfteleri atın ve yumuşayana kadar 5 dakika haşlayayın. Sudan çıkarın ve servis tabağına koyun. Bir tavaya sıvı yağ, salça ve ezilmiş sarımsakları koyun, güzelce kavurun. Bir yada iki kepçe köftenin suyundan koyup biraz daha pişirin. Sonra sosu köftelerin üzerinde gezdirin Pulbiber serpin.Kıyılmış maydanozu en üzerine koyun. Biz üzerine sarımsaklı yoğurtta koyduk gayet güzel oldu. Her türlü güzel. Annemin ellerine sağlık.

Beşamal Soslu Makarna



1/4 paket makarna
50 gr kıyma
1 adet köy biberi
1 adet domates

1 diş sarımsak
Beşamal Sos

2 yemek kaşığı un

1/2 litre süt
50 gr tereyağ
50 gr kaşar peyniri
Tuz
Yapılışı
Makarnayı haşlayın. Bir tavada biber,domates,kıyma ve sarımsağı güzelce pişirin. Makarnayla karıştırın. Beşamal sos için yağı eritin. Unu koyun ve kavurun. Sonra sütü ekleyin. Tuzu da katın piştikten sonra içine kaşar peynirini koyun. Makarnaları ısıya dayanıklı fırın kabına koyun. Üzerine beşamal sosu dökün. Orta hararetli fırında üstü kızarana kadar pişirin.

Gelin Tatlısı
Malzemeler
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı tereyağ
1 çay bardağı ılık süt
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un
100 gr dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Şerbeti İçin

3,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı limon
Yapılışı
Önce şerbeti hazırlayın. Bunun için suyu, şekeri ve limonu 5 dakika kaynatıp ateşten alın ve soğumaya bırakın. Sıvıyağ,erittiğimiz margarini, kabartma tozunu ve ılık sütü ekleyip elimizle güzelce karıştırın. Unu da ekleyin ve hamur haline getirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Hamuru yassı hale getirin. Elimizle açın ve ortasına ceviz ve tarçın karışımından koyun. İki tarafını karşılıklı kapatın. İki taraf üst üste binecek. 180 derecelik fırında nar gibi kızartın ki biraz kııtır kıtır olsun. Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine hazırladığınız ve soğuttuğunuz şerbeti dökün.