Pazartesi, Haziran 23, 2008

Muz (Elmalı) Kurabiye

Ankara'ya Trakya'dan yeni misafirler geldi. Bizim gibi zorunlu bir ikametgahlık olsada biz şimdi Yasemin ile Ankara'da yaşıyoruz. Neyse geçenlerde Onu ziyarete gittik kuzenimle. Çok güzel şeyler hazırlamıştı. Kurabiyesi o kadar güzel olmuştu ki geçen gün Özlem bize geldiğinde denemeye karar verdik. Çok güzel sonuç aldık. Tarifi aşağıdadır efendim. Afiyet olsun...
Malzemeler
İçi için;
3 elma rendesi
1 çay bardağı şeker
Fındık
Tarçın
Yapılışı
Elma ve şekeri pişirin. Sonra içine istediğiniz miktarda fındık ve tarçın katın. Soğumaya bırakın.
Hamur için;
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı erimiş margarin
Aldığı kadar un
Üzeri için;
Pudra şekeri
Yapılışı
Hamurun malzemeleri bir kaba koyun ve yoğurun. 20 dakika dinlendirin. Sonra istediğiniz şekilde kurabiyeleri yapın. Ortasına elmalı harçktan koyuyorsunuz. Yasemin poğaça yapar gibi kapatmıştı kurabiyeleri biz Özlemle farklı tarzlar denedik. 175 dereceli fırında pişirin. Üzerine sıcakken bolca pudra şekeri dökün.



Çarşamba, Haziran 04, 2008

Zeytinli Ekmek

Malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı riviera
½ bardak yoğurt
Zeytin ezmesi ya da çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış 1 bardak zeytin
3 su bardağı un
1 kahve kaşığı tuz
Nane
1 paket kabartma tozu
½ limon suyu
Yapılışı
Yumurtayı,yağı,yoğurdu,unu,tuzu,kabartma tozunu ve limon suyunu bir kaba koyup güzelce yoğurun. Sonra merdane yardımıyla açın. Ortasına zeytin ezmesi yada doğradığınız zeytinleri koyun. Üzerine nane serpin. Ve rulo haline getirin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Orta hararetli fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

İncir Reçeli

Malzemeler
125 adet incir
2 kg toz şeker
1 paket vanilya
2 lt.su
½ limon suyu
Çok dolu olmayan 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Yapılışı
İncirleri bir tencereye koyup 15-20 dakika kaynatın. Ateşten alıp 5-6 su yıkayın. Suda bekletin.İncirleri onlara zarar vermeden biraz sıkın. Şekeri tencereye koyun. Suyla birlikte koyuca bir şurup haline gelinceye kadar pişirin. Kaynayan şurubun içine iyice süzdürdüğünüz incirleri atın. Reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatın. İnmesine yakın limon suyunu ve limon tuzunu koyup bir iki taşım kaynatın. Köpüklerini alın. Kavanozlara koyup soğutun.

Yaz Turşusu

Annem eskiden ne çok yapardı bu turşuyu. Ah çocukluğum geldi aklıma bunu yiyince. Kuzenimin kına gecesi için verilen yemekte yengem ve komşuları yapmışlar.Sonra anneme rica ettim benim için yine yaptı. Yapılışı çok basit ve az zaman alıyor. Biberleri temizleyin ve ikiye bölün. Yengemler bütün bırakmıştı isterseniz öylede yapabilirsiniz. Sonra suda yumuşayana kadar haşlıyorsunuz. İyice süzüyorsunuz. Soğumaya bırakın. Maydanozları küçük küçük doğrayn. Bir kapta dövülmüş sarımsağı,sirkeyi (ya da limonu) zeytinyağını ve tuzu karıştırıyorsunuz. Sonra maydanozları da koyduğunuz biberlerin üzerine dökün. Ve bekletin. Afiyet olsun...
Canan'ın kına gecesindeki turşular.

Güveç

Geçen hafta sonu bir sürü misafirim vardı. Çok güzeldi sizin anlayacağınız. İstanbul'dan arkadaşlarımız geldi. Pervin, Nilgün, Murat,Bülent ve onların çocukları. Oğlum hasta olmasaydı eminim herşey daha güzel olacaktı ama ne yapalım böylede eğlendik. Kendimize Eminönü'ne gittiğimizde güveç almıştık ama daha kullanmak nasip olmamıştı. Hem onu kullanmak hem de Knorr'un yeni çıkan güveç harcını denemek için misafirlerime güveç yapmaya karar verdim. Sonuç çok güzeldi. Güveçte pişirmek gibisi yok galiba. Toprak gibisi yok zaten.
Malzemeler
1/2 kg kuşbaşı et
2 adet orta boy soğan
1 adet orta boy kabak
1 adet havuç
2 adet orta boy patates
1 paket mantar
100 gr kadar taze fasulye
1 küçük paket bezelye konservesi
Domates salçası
Biber salçası
1 paket Knorr güveç harcı
Yapılışı
Güveçi ilk defa kullanıyorsanız 1/2 paket margarini güveçte eritip her tarafını güzelce yağladıktan sonra atıyorsunuz. Güveç kullanımıza hazır oluyır. Sonra içine yeteri kadar sıvıyağ koyuyorsunuz ve etleri kendi suyunda pişiriyorsunuz. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip etle birlikte kavuruyorsunuz. Sonra sırasıyla küçük küçük doğradığınız havuç,patates,taze fasulye,kabak,mantar ve bezelyeleri ekliyoruz. Biber salçası ve domates salçasını da ekleyip suyunu kayuyoruz. En son güveç harcını koyup karıştırıp pişmeye bırakıyoruz.
Afiyet olsun....

Hindistan Cevizli Güllaç


Ramazan değil biliyorum,gelmesine de daha var. Ama ben güllaçı o kadar çok seviyorum ki. Evet ramazanda yediğim güllaçın tadı hiç bir zaman yok belki ama ben güllaçtan 1 kutu alıp saklıyorum ramazanda. Böylece sonra da yapabiliyorum. Ben güllaçı yaparken içine hindistan cevizi koyuyorum. Mesela bu yaptığımda 4 yaprak güllaç kullandım. 1 litre süt ve 1 bardaktan 1 parmak fazla şekeri kaynama noktasına kadar pişirdim. İçine 3 avuç kadar hindistan cevizi ve 1 paket vanilya koydum. Ilımaya bıraktım. Sonra güllaç yapraklarının üzerine kat kat döktüm. Üstüne ceviz koydum. Kiraz şekerlemeleriyle süsledim. Soğuduktan sonra servis yaptım. Bir de böyle deneyin. Çok hoşunuza gidecek. Afiyet olsun.