21 Mart eski takvimlerde yılın ve baharın ilk günü, yeni takvimlere göre ise gece ve gündüzün eşit olduğu gün. Nevruz Bayramı, Ramazan ve Kurban bayramlarından sonra Türklerin tek ortak bayramı. Tabiat anayla elele yaşayan Türklerde baharın gelişi çok önemli bir yere sahiptir. Nevruz farsça 'yeni gün' demektir. Nevruz aslında 'Bahar Bayramı' olarak anılıyor. İnsanın uyanışının tabiattaki uyanışıyla birlikte kutlandığı bayram.
Aslında Nevruz geleneği İslamiyetten çok öncelere giden bir gelenektir. 1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetlerinde Kırgizistan, Kazakistan, Özbekistan,Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan 21 Martı Ergenekon/Nevruz Bayramını 'Milli Bayram' olarak ilan edilmiştir. Nevruz ananevi ve geçmişi 5000 yıllık Türk tarihine dayanan bir bayramdır. Türkiyede 1991 yılında Türk Dünyası ile birlikte resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir.
Türklerin kullandığı 12 Hayvanlı takvimde yılların ve ayların adları hayvan isimlerine bağlı olarak söylenmiştir. Bu takvime göre yeni yılın başlangıcı 21 Marttır. Güneş yılı ile ay yılı arasında 13 günlük bir fark bulunduğundan 21 Mart tarihi bazı topluluklarda Mart dokuzuna, bazı topluluklarda ise 1-3 Nisan ve 21 Hazirana tekabül etmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder