Salı, Mart 11, 2008

Elmalı Tart

Ankara'ya geldiğimde doğrusu biraz üzülmüştüm. Benim bütün herşeyim İstanbul'da diye düşünüyordum. Oysa geleli çok az olmasına rağmen şimdi ayrılırken ne kadar çok üzüleceğimi düşünüyorum. Galiba en çok Özlemle biraraya gelip önce yeni tarifler deneyip (bazıları kötü oluyor kabul) sonra oturup keyfini çıkartmayı özleyceğim. (Ara sıra keyfimizi bozsalar da) Bir de o sonu gelmeyen sohbetlerimizi. Sanki yıllardır arkadaş gibiyiz onunla. İşte yine böyle bir günde Özlem bize elmalı tart yaptı bende zencefilli kurabiye. Sonuç elmalı tart enfesti, zencefilli kurabiyeleri bir daha yapmama kararı aldık. Çünkü tadı kurabiye gibi değildi daha çok ekmeğe benziyordu. Ama yine de tarifini yazacağım. Tadanlardan bir kaç kişi çok beğendi çünkü. Zevk meselesi ne diyelim. Elmalı tart tarifi aşağıda.Zencefilli kurabiye tarifim bir sonraki tarif.
Elmalı Tart
Malzemeler
Hamur için
150 gr margarin
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı karbonat
Aldğı kadar un
Elmalı İç
2 adet elma
1/2 su bardağı kuru üzüm (Biz biraz daha fazla koyduk)
1/2 su bardağı fındık
1 su bardağı şeker
1 adet yumurta
Üzeri için
Pudra şekeri
Yapılışı
Oda sıcaklığındaki margarini küçük parçalara bölün. Bir kasenin içine hamur için gerekli malzemeleri koyun ve azar azar un ilave ederek hamuru yoğurun. Sonra hamuru 10-15 dakika dinlendirin. Elmalı harç için; elmaları rendeleyin. Kuru üzümleri su dolu bir kasede bekletin. Rendelenmiş elmaları, iri çekilmiş fındığı, kuru üzümleri, yumurtayı ve şekeri bir kaseye koyup karıştırın. Hamuru ikiye ayırın. İki hamuru da merdaneyle açın. Bir hamuru büyükçe açın ve tart kalıbını kenarlarınıda örtecek şekilde kalıba koyun. Diğer hamur tam kalıba göre kesilecek. Tart kalıbının altına koyduğunuz hamurun üzerine çatalla delikler açın. Sonra iç harcını üzerine koyun. Harcın üzerine de diğer hamuru koyun. Ortasına resimde gördüğünüz gibi delik açın. Aslında üstünü istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. 175 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Üzerine pudra şekeri serpin.

Hiç yorum yok: